Vanliga frågor & Svar 

 En service till dig som har allmänna frågor.

 

 

 

Fråga 1. Finns det något medel som håller orm borta? Kan man locka fram ormarna med något tex mat eller doftmedel?

Svar: Nej det finns det inte här i Sverige. Det har funnits ett repellerande medel och preparat i USA som påståtts ha verkning mot orm. Denna produkt är ej godkänd i alla stater och togs fram bland annat för amerikanska soldater i fält. Framförallt så är den inte godkänd inom EU. Rapportera har kommit att det är cancer framkallande bland annat. Den egentliga verkningen av medlet ifrågasätts också numera. 

Fällor som lockar till sig orm har använts som baserats på föda. Men vid försök så visar det att i praktiken så är det för osäkert och tidsödande samt där de gått i fällan är har det varit ytterst stressande för både orm och byte. Används ej.

 

Fråga 2. Snus, diesel, tobak och andra husmorsknep. Är det bra, kan jag lägga ut det?

Svar: Nej, det är inga metoder som vi ser fungerar i praktiken.

 

Fråga 2. Fungerar s k ormskrämmor, stavar som vibrerar i marken mot orm?

Svar: Får denna fråga ofta. Har hittills inte kunnat se att dessa har någon positiv effekt att hålla orm bort från ens tomt. Kommer till kunder som har dessa produkter, vilka fortfarande har problem. Men har inte själv gjort några produkttester så får hänvisa till respektive tillverkare för att få reda på mer om detta.

 

Fråga 3. När kommer ormarna fram?

Svar: Vissa regionalla skillnader, så beroende på var i landet. Men faktiskt tidigare än vad man ofta tror. Tidigast slutet av februari - i mitten av mars, då först hanarna kommer fram. Forskning visar att vid en kroppstemperatur på ca 8 grader börjar de bli så pass aktiva att de drar sig mot marknivå. Könsmogna hanar behöver solljuset för att kunna producera spermier inför den kommande parningen.

 

Fråga 4. Vi har minus i lufttemperatur men vi har ändå sett huggorm !

Svar: Det är inte lufttemperatur som enda avgörande faktorn. Om man ex. lägger en termometer i en mörkfärgad handske på marken i söderläge blir det mycket snabbt 20 grader eller mer om solen ligger på. Den temperatur som är avgörande kallas mikrotemperatur.

 

Fråga 5. Är ormar medvetslösa under vintern?

Svar: Nej de kan röra sig i gångarna. De tillfredställer även sitt vätskebehov. Så länge det är plus grader klarar dom att röra sig men allt går i "slow motion". Däremot är en allt för hög temperatur ingen fördel för ormar under vinten! Då deras ämnesomsättning sjunker med temperaturen.   

 

Fråga 6. Vad äter dom på vintern?

Svar: Ingenting, i allmänhet äter dom ingenting på sensommaren utan tvärt om tömmer tarmen på smält föda. Det vore direkt livsfarligt för de att gå ner för vintern med osmält föda. Matsmältningen fungerar ned till en kroppstemperatur på ca +10.

 

Fråga 7. Om det är frost på nätterna då ser man väl inga ormar på dagarna?

Svar: Jo de går ner till frostfritt djup och vandrar upp och ner vid sin övervintringshåla för att slutligen hålla sig under jord vart efter dagarna blir kortare. Dock kan det hända att någon individ kan gå upp tom in januari en solig dag för att snabbt gå ned igen.

 

Fråga 8. Har ormar ryggrad ?

Svar: Ja och med många kotor och revben men inte bröstben som hos människor vilket gör att de kan böja revbenen på samma sätt som möss. Det gör att även ormar kan ta sig in i mycket trånga håligheter, caviteter mm. 

 

Fråga 9. Varför skriver ni inget om hasselsnok?

Svar: Det är väldigt sällan att vi stöter på hasselsnokar i jobbet Eller slätsnok som de också heter. Men hasselsnok utgör inte något problem. Möjligen kan det sätta griller i huvudet på folk, då deras teckning ibland blandas ihop med Huggorm. I alla bilder som beställare skickat för identifiering har det varit annat än just hasselsnok. Vanligen är artbestämningen svårast mellan snok och huggorm men även kopparödla. Och Ja, dom äter andra ormar, även huggorm.

 

Fråga 10.  Vi ska flytta en huggorm. Vi är nästan säkra på att det är huggorm! Undrar då om trädgårdshandskar som vi har hemma räcker eller? Kan man lyfta upp den i svansen?

Svar: Ja då ligger ni lite risigt till om ni blir bitna!  Vanliga trädgårdshandskar räcker inte! Likaså är det inte att rekommendera att ta och lyfta den i svansen. Det är felaktigt att de inte skulle kunna ta sig upp och bita i handen, detta beror på ormens längd, en kort orm klarar att klättra efter sin egen kropp. Rekommenderas alltså ej! Grövre handskar, stövlar och användning av en längre redskap/föremål för att lyfta bort ormen med.

 

Fråga 11. Vi har en stentrappa med lite håligheter där en orm bor. Vår granne har givit oss rådet att mura igen hålen men vad gör vi sen då vi ser den inte så ofta. Grannen är inte rädd och kan mycket om ormar. Men vi tycker det är jobbigt.

Svar: Det är rätt tänkt men blir fel i detta läge. Det är nog så att ni ser den om ni tittar tidiga mornar. Eftermiddagar kan den troligtvis ligga i någon buske intill. Men i det här läget råder jag er att ej täppa igen ihåligheterna för än ni är absolut säkra att ormen är ute.

Om ni murar igen så finns det troligen ingen utväg och den kan söka sig andra vägar även mycket små gångar på ett par mm kan leda in i huset och är oturen framme så har ni den på annat värre ställe. Så försäkra er om att ormen tagit sig ut först!

 

Fråga 12. Hur lång tid brukar en ormsanering ta?

Svar: I regel tar en normalstor tomt utan komplicerande faktorer ca en halv dag.

Om det rör sig om inomhusfödslar, tar själva saneringen ca 2-3 dagar sedan brukar en uppföljning 1-2 veckor senare vara nödvändig.

 

Fråga 13. Senast i november hade vi två huggormar som solade vid vår altan. Vi undrar, tror du att dom bor där? Vad ska vi göra, vi har både barn och barnbarn hos oss?

Svar: Är övertygad att de går ner i någon hålighet i närheten av huset inte långt ifrån altanen. Att de ligger och solar är inte så ovanligt i november men det tar energi att sola så ni kommer nog inte att se så mycket mer av de i år. Men ni kommer med väldigt stor sannolikhet att se de igen till våren. Med tanke på att ni har barn och barnbarn så är det nog ingen idealisk plats, utan de bör flyttas.

 

Fråga 14. Är det sant att  huggormar är så slöa att dom inte hugger på våren?

Svar: Det ligger lite i detta, men det är långt i från sant. Hanarna kommer fram tidigare än honor för att producera spermier. De prioriterar att sola och låter sig ej störas så lätt. Men det är långt i från så att de inte försvarar sig. Och många huggormsbett sker just på våren då de inte flyttar på sig lika frekvent som senare på säsongen.

 

Fråga 15. När  kommer huggormarna kommer  fram?

Svar: Första tiden kanske de bara solar någon timme eller så för allt efter så sola längre o längre och bli aktivare för att sedan ömsa skinn. Det brukar ha sin början i slutet av feb-mitten av mars. Men dom första rapportena i media brukar komma i april maj.  "DET FÖRSTA SÄKRA VÅR TECKNET: Faktum är att då har dom varit igång ett tag och dom bilder som pressen visar är nyömsade ormar redo för ev parning . Jag brukar säga "När ni ser dom första motorcycklarna på våren då kan ni vara säkra på att orm är uppe" Och kanske är det ett bra allmänt riktmärke.

Fråga 16. Vi hade ca 10 st huggormsungar intill en sten i våran trädgård i september och vi såg dom bara 2 gånger, är dom kvar tror du ?Det känns obehagligt o vi vet att dom är giftigare än dom vuxna.

Svar 16. Ja eventuellt, det beror på hur marken är beskaffad under stenen, att det är en sten räcker liksom inte . Troligen har honan klämt ut ungarna just vid den stenen . Du har faktiskt fel, ungarna är inte giftigare än vuxna indivder . Det är en skröna!! Men däremot är dom mycket försvarsbenägna .

Fråga 17. Myror o igelkottar dödar väl ormar?

Svar 17. Myror är inga problem .Det kommer sig nog av att tex överkörda ormar äts av myror och människor sedan länge kastat döda ormar på myrstackar. Det är ett av de ställen jag oftast letar intill efter ormar på tomter. Igelkottar tar orm, det är så, men det är nog sällan dom möts bla därför att ormar i Sverige i huvudsak är dagaktiva o igelkotten skymningsaktiv. Det är andra faktorer som spelar in också .

 Fråga 19. Kalk o myrr har vi prövat att lägga runt huset för vi har hört att

det håller ormar borta men det hjälper inte.

Svar 19. Nej det gör inte det.

 Fråga 20. Vi har mycket sorkhål på våran tomt kan det göra att vi har ormar på tomten?

Svar 20. Ja i högsta grad. Huggorm tar sork och det kan påverka beståndet på och omkring er fastighet. Däremot har inte snok vare sig sork eller möss på sin matsedel. Men kan nyttja sorkgångar som en slags motorväg. Och dom ligger gärna intill hålor och solar m.m . Så det kan vara av ide´att behandla sork gångar. Ofta är det sorkgångar som är huvudanledningen till att människor har orm problem på sina tomter. Sorkgångar behandlas med godkänt sork- utrotningsaggregat. Saker som vibrerar etc. brukar vara utan värde och kan vara bortkastade pengar. Och fungerar enligt min erfarenhet EJ som orm skrämmare!.

Fråga 21. Jag undrar, man säger ju att man måste flytta ormar minst 3 km annars kommer dom tillbaka. Brukar du göra det o vart brukar du flytta dom?

Svar 21. Vad jag förstår finns det egenteligen inga entydiga belägg för att det är så, i varje fall är det långt i från sant  att det är så varje gång, enligt min erfarerenhet eller ens vanligt.

  

Fråga 22. Hej vi måste bara fråga. Vi hade en orm på våran altan i sommar och så fort vi närmade oss den stack den som ett skott ner genom springor vad tror du det var för orm?

Svar 22. Utan att ha sett eller veta så gissar jag på snok med största säkerhet. Snok är betydligt nervösare än huggorm o låter inte någon in på livet så lätt. Huggorm får nog ses som dess motsats o kan faktiskt vara ganska trög när det gäller att flytta sig. Om en snok ligger kvar trots allt är det nog så att den skall ömsa skinn eller t.o.m  är skadad. Medan huggorm lika ofta ligger kvar och försvarar sig som den flyttar sig. Då kan du stå o vifta med armarna hur mycket du vill o stampa med fötterna tills du blir trött . Snok däremot går huvudsakligen på synintryck när en predator närmar sig . Ca 3-4 meter är snokens närgräns. Egenteligen är det under parningen som man kan komma riktigt nära snok. Huggormens närgräns ca 2-5 dm. Snokar handlar mycket snabbt och handlar i panik på ett annat sätt än huggorm. Huggormen är mer bestämd i sitt agerande . Snoken lugnar ofta snabbare ner sig o kan ibland även ta en groda ur handen. Hur snabbt en huggorm "tänder till" är olika, samma individ kan från minut till minut ändra sitt humör. Den som försvarat sig med stort allvar kan vara den individ som senare är mest lätt hanterlig och tvärt om . Men jag, och många med mig, avråder starkt att handskas med huggorm ! Risken att bli biten är helt enkelt för stor ! Dom kan göra rörelser som man inte kan förutse oavsett hur lugna dom än verkar initialt och kan även hugga bakåt och är mer akrobatiska än måga tror och många vill ge sken av. Dessutom kommer ett hugg oerhört snabbt mänskliga hjärnan hinner ej registrera vad som sker möjligen rekonstruera vad som skett. Däremot är det ganska lätt i dom flesta fall lätt att undvika bett . Även  här spelar temperaturen in.

Fråga 24. När är det motiverat att sanera mot snok?

Svar 24. Det finns några lägen det kan vara motiverat.

1. Vid daghem, skolor, äldreboenden och liknande på grund av att det kan vara av erfarenhet svårt för personal att avgöra art och att det kan vara huggorm bland dessa snokar. Eller när dom börjar dra sig inomhus .

2 ,Det kan vid svår ormfobi vara direkt handikappande att ha orm oavsett art på eller intill sin tomt. Vid så stark ormforbi hjälper inga ord om dess ofarlighet. Jag brukar alltid vid sådan sanering starkt rekommendera terapi mot ormfobin. Man skall ha klart för sig att ormfobi kan vara mycket handikappande. Jag har varit med om tillbud där ormfobi varit direkt farligt o jag tar det med stor respekt och tycker aldrig att det är larvigt eller så. Men man måste lära sig att skilja ormfobi mot den naturliga försvaret vi fått mot tex. orm sedan födsel. Det kan finnas andra anledningar men avgörs från fall till fall.

Fråga 25. Är det vanligt att snok o huggorm finns på samma plats?

Svar 25.Ja det är inte alls ovanligt .

 Fråga 27. Går kostnaderna för ormsaneringen på våran hemförsäkring?

Svar 27. Det verkar bero på vilket försäkrings bolag och skälet till att sanering har utförts.Av gammal hävd har man inte sett ormar som skadedjur .

 

 

 

 

Hur går en orm sanering till?

Svar 28. Det avgörs på plats och är flera faktorer som avgör ibland räcker det att enbart fånga in ormarna .Men ofta behövs även åtgärder på tomten göras ibland omfattande ibland räcker rådgivning.Det är svårt för kunden att avgöra vad som är skälet till att ormar håller till på tomten. . Det kan vara allt i från en orm som följt ett byte och ligger o smällter maten eller en orm som ska till att ömsa skinn. Dessa individer kallar jag Passerare. Till att det är en ormlokal. Av och till är en tomt egentligen bara en bra solplats och ormar har grannsamverkan. Så man kan även behöva titta till granntomter. Båtar ,bilar,inomhus,husgrunder, saneras ev,genom b.la gasning och fångstfällor. Om man känner att man ej klarar av orm situationen eller att ormarna utgör en fara och behöver ormsanering så är tiden en faktor .  Var under säsongen kan säga en del om problemets art. Tex, på vår kanten och det rör sig om flera ormar blandat, skvallrar om att det ligger en övervingsplats i närheten och att en parning är på gång. Eller på hösten om en brun huggorm ligger stilla intill en husgrund, då är det troligen en dräktig hona osv. Gasning kan bli nödvändigt i vissa lägen  tex om en huggorm som visar sig ena dagen i köksfläkten andra dagen i sprickor intil el kontakter. Eller tex i badrums skåp för att sedan vara totalt osynlig. Gaserna gör att miljön i väggarna blir omöjlig för dom att vistas i och dom söker sig ut i första hand. Nej människor eller husdjur kan ej vistas i huset under den tiden. När det är ofarligt måste mätas med instrument flertalet gånger innan ni kan återvända.Samtidigt skall krackeleringar och ingångs hål åtgärdas.  Att i denna text beskriva alla olika senarion är givetvis inte möjligt. Sanering av Skolor,Daghem,etc  Ställer speciella krav .Säkerheten för både barn o personal ställer höga krav vid huggorm på dylika platseroch är även ett personal hygineskt problem.

 Fråga 28. Förra året såg vi återigen en massa ormar på vårat sommar ställe .Jag ska erkänna vi har faktiskt slagit ihjäl flera stycken under åren men det verkar hopplöst o vi vill inte ha dom på våran tomt. Har du några tips?

Svar 28.Jag utgår i från att ni har gjort vad ni kan i form av gräsklippning mm.Så för att ge något mer handfasta råd så måste jag se detta ställe. Att slå ihjäl tror jag inte mycket på framföralt inte i detta läge . Det ger nog bara en falsk trygghet . Och vad man skall ha väldigt klart för sig är att många utrotninngs försök har gjorts. Men poulationen kan minska under en begränsad tid men hämtar sig.Det är nog dömt att misslyckas med utrotnings metoden dessutom är det så att på sikt kan det kanske gynna populationen. Man tänker inte på att födo beståndet ökar  vilket gynnar överlevande individer. Vi kan se till våren vad som kan göras åt det bättre. Förutom att göra en allmän bedömning är inventering av värde det visar en bild av antalet individer inte exponeringar av samma individ.

 29. Stämmer det att man verkeligen måste trampa på en huggorm för att dom ska hugga? Och föFråga resten kan ormar simma?

Svar 29. Fråga1. Nej. Det kan hända än då t.ex vid bär plockning . Men trots allt om man gämför med många andra ormar hör inte huggorm till mest aggresiva. Och kan av o till vara ganska sena till bett. svar2. Dom blåser upp lungan o kan ses surfandes på sjön och simmar bra .Men dom verka inte vara lika bit benägena när dom simmar.

Fråga 30. Hur ser orm bajs ut?

Svar 30. Som fågel spillning  kallas fekalier storlek varierande.

Fråga 31.Räcker vanliga seglar stövlar vi ska gå i land på en ö där vi sett huggorm?

Svar 31.Ja det gör det men du bör ha i åtanke att dom kan även ligga lite högre än mark nivå i rishögar osv. Men ligger dom på mark nivå hugger dom högst någon eller några dm upp. .

Fråga 32.Hurru. Hur nära kan man närma sig en huggis utan att den når att bita mig o hinner jag springa i från en förbannad rackare?

Svar 32. Du har god marginal om du står på 1,5m avstånd men ingen om du är på 1dm.Och ja du går lätt i från en huggorm.  Det kan hända ibland om man står still att ormar dra sig i mot människor o bilar tex .Detta är skydd sökeri beteende den uppfattar dig som vilken buske eller sten som helst och söker skydd. Det är kanske det som tolkas att dom jagar ikapp människor. Det kan även vara så att ormen känner sig trängd o är på väg till en håla i närheten .  Och backa i egentlig mening kan dom inte men skulle nog om bara dom kunde!

Jag har aldrig hört talas om att det finns ett företag som tar bort ormar är det vanligt?

Nej det finns inget annat företag i sverige vad jag vet  som specialserat sig på orm relaterade problemen. i Usa o Australien  är det vanligt .Och sporadisk kontakt o erfarenhets utbyte  förekommer med Usa. Kopparhuvuden o tjursnokar,majsormar,hör till dom  vanligaste uppdragen.Och vi arbetar i huvudak på samma sätt.  Men det   finns /fanns ?även organisationer som hjälper till på idiel

basis,Deras erfarenhet vet jag lite om .Ormsanering innebär så mycket mer än att avlägnsa en orm från en tomt . Och  skiljer sig en del i från bedriva fält studier i lugna planerade former. Fråga 33. Vilka är dom vanligaste ställen som du sanerar .

Svar 33.Det är mycket varierande vanligast är tomter o villor. Inte ovanligt skolor o dyligt,Offentliga lokaler ,Garage,swimingpooler , Bad platser, Båtar ,Hotell , Gör det själv hallar, Ovanliga ställen är tex Hiss tak , Vindar , Bilar. Lägenheter . För att nämna några. Men i nästan samtliga fall har jag kunna ge en förklaring till vad som skett. 

Fråga 34. Vad händer med ormarna sedan?

Svar 34. Jag ser till att dom inte är skadade t.e.x vilket händer av o till och dessa är dom ända som avlivas . Dom ormar som bedöms friska letar jag lämpliga lokaler åt vilket inte är helt lätt. Många kriterier måste vara uppfyllda och detta är ganska tids  krävande Det är långt  ifrån ett random play Och arbetet är inte klart när dom har sanerats från tomter etc. Det arbetet debiteras  dock ej dig som kund

Svar .Helen .Nej. Huggorm äter  Grodor ,Möss,Fåglar,Ödlor,Näbbmöss. ,Sork.Råttor tar dom inte.

Svar. Ewa i örkellkunga.Jag svara här då din fråga är vanlig. Ja det kan ett samband. Det kan vara så att satellit bestånd bildas på längre sikt vid störningar i biotop eller habitat.Det är nog så i detta fall .Jag tror däremot inte att du har en över.v lokal ännu i denna grund . Däremot är underskattar du nog ormars sätt att kunna forsera hinder. Ja dom kan ta sig in! . Vid framföralt heta sommar dagar kan denna grund utgöra ett gott skydd o ge svalka.På sikt kan det bli en mer pemanent och etablerad i   population  i dagsläget får jag den upfattningen utan veta närmare! Att det troligen rör sig om en relativt liten population . Många andra faktorer kommer att avgöra detta.Och en kvalifiserad gissning är att ni kommer att se dom igen . Jag får känslan av att detta är jakt/födo marker. Du bör inte ha buskage o små träd med rot system runt denna plats etc..Behandla sorkhål !Var lite noga med att inte ha leksaker m.m liggandes och  var observant. Mitt råd när det gäller orm bett är att skaffa sig kunskap o ha en berdskap. Och ej lita för mycket till grannar o läsa bloggar etc kritiskt!  Som oftast har "minst sagt" bristfällig kunskap i detta ämne.! Mycket har hänt  dom senaste 20/30 åren vad beträffar behandling och kunskap .

Svar.Marcus.

Jag vill svara i några delar.1. Huggorm o snok går utmärkt ihop tvärs emot vad många tror.2.Det kan vara så att en snok hona legat intill någon krackelering vid hus väggen o lockat till sig hanar och till slut hamnat "lite fel" d

Svar Tanja. Jag kan inte svara på hur vanligt det är . Men jag handlägger ca 10/15 per år. Dom flesta hinner upptäcka att det finns orm/ormar inomhus. Och det sker oftast som en blixt från klar himmel. Man kan tro att speciella förhållanden måste föreligga men det är inte riktigt så.Och det är vanligast på sensommaren men kan även hända övriga tider på året .

 

Svar till ola. Det ena svaret är nog menat om du inte blir biten och det andra om du blir biten så att säga .Det blir min tolkning. Det är klart att det kan utgöra en risk och kan vara ett skäl till sanering.Thomas.t

Svar Lotta o Anders. Visst händer det att jag ser att jag får bett någon gång i skor e.t.c men jag söker i sådana miljöer ibland hela dagar. Det farligaste för mig är givetvis trånga utrymmen. Och jag hanterar väldigt sällan huggorm utan t.e.x handskar.  Snokar har jag hanterat många hundra/tusen och aldrig blivit biten visst har några försökt men det har mest varit hotbett(,om det sker bett med allvar i så brukar det vara äldre honor.)

Svar ,Anders. Det är huggorm. Svar 2 . Jag gjorde faktiskt en högst oventenskaplig undersökning i ämnet slutet på 1980 talet det visade ca 5%.dödlighet Sena komplikationer kan förekomma.

Generellt tål.Katt bättre än hund,hund bättre än människa,häst sämst per kg kroppsvikt. Man hade inte tillgång till "mot- serum" antidot behandling då till djur. Så det kanske är något lägre i dag.

Jag tycker personligen att oavsett dödlighetes tal hit o dit så är ett huggormsbett ofta en mycket besvärlig efarenhet för den som blir biten och det glöms ofta bort . Liknelser med geting etc är relativt ointresant när man ev ligger på sjukhuset eller hos vet. Och har mer ett teoretiskt värde! Dessutom blir långt fler stungna av geting per år och många flertalet ggr per säsong etc. Och utan snack tar jag hellre ett geting stick än ett huggormsbett .ps Jag har aldrig ! träffat någon som blivit biten av huggorm som sagt oj vilken tur att det inte va geting eller fästing . Likheter finns men också olikheter i problem ställning. Det är lite mode i att kunna ämnet hur ofta en orm statistikskt sett injicerar gift  . i praktiken betyder det inte ! att man kan stoppa ner fingrarna en gång o bli sjuk och därmed är det lungt nästa gång eller en tredje gång blir man sjuk igen .Jag tycker nog man ska vara försiktig att ta den kunskapen allt för bokstavligt men visst är det en bonus.

.

 Tillbaka